V čem programovat Lego EV3?

K dispozici je několik nástrojů, všechny jsou k dispozici zdarma.

S čím programujeme

Začínali jme, asi jako všichni, s tím co Lego dodalo. LabVIEW je sice mocný nástroj, ale to co z něho lego udělalo se příliš nepovedlo. Pro větší projekty je to téměř nepoužitelné.

Z tohoto důvodu jsme záhy přešli na Makecode, který je online, ale jde i nainstalovat. Vychází z oblíbeného Scratche a má i simulaci programu.

Zhruba ve stejné době vyšel i EV3 Python. S tím někteří naši pokročilí programují stále. Není to ale nástroj vhodný do kroužku na ZŠ.

Dnes nejvíce používáme loňskou novinku EV3 Classroom. Opět vychází ze Scratche. Bohužel nemá simulaci, ale zato bezproblémové připojení kostky přes Bluetooth, to u Makecode příliš nefungovalo. Další výhodou je velká podobnost s prostředím pro Lego Spike.

LEGO® MINDSTORMS® EV3 Home Edition – LabVIEW

Původní software od Lega, dnes už není podporován, ale používá se. Podle mne dnes nejhorší volba.

Makecode

Je online prostření od Microsoftu, v kterém jde programovat více platforem. Vychází z programovacího jazyku Scratch. Jeho výhodou, kromě online verze, je simulace programu.

EV3 Classroom

Software který opět vychází z programovacího jazyku Scratch. Za mne to nej, co jde aktuálně používat.

EV3 Python

Python je vysokoúrovňový programovací jazyk, který v roce 1991 navrhl Guido van Rossum. Nabízí dynamickou kontrolu datových typů a podporuje různá programovací paradigmata, včetně objektově orientovaného, imperativního, procedurálního nebo funkcionálního.

A další …

Předpokládám, že je ještě spousta jiných platforem, ale já se s nimi ještě nesetkal 🙂 Pokud vy ano, napište mám do komentářů co vše jde ještě použít.

Napsat komentář