RoboTrip 2021

Roboti na tripu aneb sleduj čáru a dojeď do cíle.

V pátek 18. června 2021 se návštěvníci Bezručových sadů v Olomouci nestačili otáčet. U nedaleké Pevnosti poznání se totiž začali sjíždět roboti… Tedy, abychom to uvedli na správnou míru – začali přijíždět účastníci soutěže RoboTrip, právě se svými malými robo kamarády. Úkol byl jasný: postavit robota, napsat program, vyzkoušet a doufat. Ano, doufat – jak někteří účastníci před zahájením samotného závodu zjistili – to, co obstojně fungovalo na cvičišti, se na bojišti ukázalo jako zcela špatné (z estetických důvodů nebudeme publikovat všechna slova a názvy, kterými byli roboti a jejich programy častovány).

Nicméně se nenašel nikdo, kdo by hodil flintu do žita (ani robota do řeky) a všichni přihlášení se v sobotu 19. června hrdinně postavili na startovní čáru. Hlavním nepřítelem ten den bylo slunce, které svým intenzivním zářením velmi komplikovalo robotům cestu. Postavy v Bezručových sadech se tedy dovybavily – kdo mohl, použil deštník alá slunečník, ostatní spoléhali na náhodné kolemjdoucí, jež tvořili alespoň částečný stín a zbytek si poradil s prostým papírem a elektrikářskou páskou. Roboti vyjeli – někteří dříve, jiní později, někteří se pár metrů po startu odebrali zpět do pomyslného depa a opět se upravoval program, který přece TEĎ fungoval! Nejvíce otočených hlav a největší zájem všech kolemj(e)doucích má na svém kontě bezesporu robot „Růžena“ – upravený a přeprogramovaný robotický vysavač. Uznejte sami – kdybyste viděli jet vysavač v parku, také byste zřejmě neprošli kolem bez povšimnutí, navíc když jej doprovázeli 1 až 3 lidé a normálně si s Růženkou povídali (pokud je nám známo ona neodpovídala).

Dalším závodem, který se v tomtéž parku konal, byla soutěž v řízení RC modelů. Vzhledem k rychlosti jedoucích autíček byly týmy v hledáčku nikoliv kolemjdoucích, ale zaměřily se na ně hlídky městské policie. Naštěstí se vše obešlo bez kárného řízení a vítězové odjížděli nadšení.

Velký dík patří organizátorům celé akce a samozřejmě klobouk dolů před zúčastněnými roboty a jejich majiteli.

Napsat komentář