Robotický workshop pro ZŠ Šebrov #4

Navštívili jsme základní školu v Šebrově s letošním čtvrtým, posledním, robotickým workshopem. Úkolem workshopu byla stavba a programování kompletního sledovače čáry.

V předchozích workshopech jsme používali buď samotný micro:bit nebo robotický podvozek cutebot. Tyto workshopy byly zaměřené více na programování nebo také seznámení s problematikou, principy, technologiemi atp.

Čtvrtý seminář byl významně jiný – stali jsme se robotickými staviteli. K tomu jsme využili stavebnici Wonder building kit s modulem Wukong a ovládáním pomocí micro:bit. A přesně jak tušíte, micro:bit, to už přece známe z minulých workshopů! Toho využijeme a postavíme si robota a naprogramujeme jej pomocí toho, co už umíme. Tedy vyžijeme toho, co jsme se už naučili na přechozích workshopech.

Stavebnice obsahuje modul Wukong, do kterého lze zapojovat motory, serva a různé senzory. Je také kompatibilní s Lego Technics, můžete pomocí ní oživit svoje existující výtvory nebo postavit něco mnohem většího. Nám bude stačit použít dva motory (levý a pravý) a jeden senzor pro sledování čáry (jasně, jde to i se dvěma senzory, ale je to náš první sledovač!)

Jasně se ukázalo, že někoho baví programovat a někoho zase stavět. Vytvoření týmů, kde jsou specialisté pro konkrétní činnosti je výhodou.

Start byl v 10.00. Zadání bylo jasné: Postavte robota sledovače čáry, naprogramujte a nejméně jednou úspěšně objeďte zkušební dráhu. Kdo má, může odejít na oběd. Mimochodem, byla svíčková ;-).

Nebudu vás napínat, paní kuchařka musela být hodně nervózní, protože na oběd se šlo až kolem půl druhé. Ale víte co, všem to nakonec jelo! A té radosti!

Napsat komentář