Tulák po parku 2024

Třetí červnovou sobotu jsme vyrazili na 1002 (tedy čtvrtý) ročník robotické soutěže Tulák po parku, která se konala v Bezručových sadech v Olomouci. Tentokrát naše výprava čítala jen tři soutěžící: Tomáš Vybíhal a Tomáš Pernica s robotem Krüppel kára a Martin Ševčík s robotem Bollower. O to větší samozřejmě bylo naše nasazení a na místo určení jsme přijeli už den předem, abychom mohli ještě vyladit poslední detaily našich robotů.

Výhercem soutěže Tulák po parku je tým, jehož robot projede s nejlepším časem cyklo/pěší trasu v Bezručových sadech, nebo dojede nejdál. Část pro pěší a pro cyklisty odděluje bílá čára, jako na silnici. Trasa je dlouhá 2 x 1000 metrů, což není úplně málo. Svižný robot to má tak na hodinu, menší stroje z lega klidně i na delší čas. Kolem stezky jsou vysoké stromy a letos nám velmi dobře svítilo sluníčko. To je pro návštěvníky parku skvělé, ne tak pro robotiky.

Robot pro svoji orientaci používá různé senzory, kterými se snaží detekovat, zda jede po bílé čáře nebo po šedivé silnici. Pokročilejší roboti mohou využívat kameru a vyhodnocovat obraz. Ani jednomu druhu orientace sluníčko moc nepomáhá – neustálé střídání intenzivního světla a stínů od stromů způsobuje, že robot jede velkou část trasy „poslepu“. K čáře kolmý světelný pruh může kamera vyhodnotit jako vektor „doleva“ nebo „doprava“ a už robot opouští dráhu a končí v trávě. Mnoho pokusů tedy skončilo nezdarem.

Po prvním kilometru je další nástraha – kužel. Ten by měl robot detekovat, objet jej a zase se vrátit po čáře zpět do výchozího bodu start/cíl. A když jsme u kuželů – soutěž neprobíhá na uzavřeném okruhu, ale za plného provozu, takže po trase chodí nebo jezdí spousta lidí, dětí, kočárků či psů. Robot se tedy může/musí vypořádat i s různými překážkami. Nebo by aspoň mohl zkusit rozeznat chodce od kužele.

Týmů letos soutěžilo 12. A jaké jsou naše výsledky?

  • Martin Ševčík s robotem Bollower – 2. místo
  • Tomáš Vybíhal a Tomáš Pernica s robotem Krüppel kára – 4. místo

Vítězům gratulujeme! A my si z bramborové medaile nic neděláme, dojeli jsme přece také pěkně daleko :-).

A máme tu ještě jednu novinku: Půjde-li vše podle plánu, budeme mít závodní dráhu pro „Tuláka“ i ve Sloupě. Takže by u nás mohli soutěžit nejen týmy z celé Moravy a Čech, ale i ze všech místních základních a středních škol! Na dráhu klidně mohou i malí roboti postavení ze stavebnic Lego nebo s huby Wukong nebo Nezha. A proto mohou soutěžit úplně všichni.

Napsat komentář