Olomoucká hřebenovka 2022

V sobotu 15.10.2022 jsme se zúčastnili již druhého ročníku soutěže RoboTrip Olomoucká hřebenovka. Soutěž to byla opět zajímává a řada našich borců stála na bedně. Kromě klasického lega jsme letos měli i dva roboty do kategorie procesor, které pohánělo Arduino.

Co je Olomoucká hřebenovka? Úkol je zdánlivě jednoduchý: přejet most přes Smetanovy sady u Výstaviště Flora Olomouc dlouhý téměř 340 m, s převýšením 8 m, spoustou zatáček, dvěma křižovatkami a vyhlídkou s 90stupňovými zatáčkami. A samozřejmě, robot musí být autonomní – tedy musí je úplně sám.

Příprava na soutěž započala již o několik měsíců dříve, kdy jsme začali pracovat na prototypu robota, který nakonec dostal jméno „Krüppel kára“. Na první pohled to může vypadat jako nadávka, ale der Krüppel je německy invalida – náš robot je totiž postaven na podvozku invalidního vozíku. Vývoj robota chvíli trval, jak hardware, tak software. Nevyhnuli jsme se ani chybám a omylům.

Funkční prototyp jsme otestovali ve středu před soutěží přímo na „hřebenovce“. V polovině trasy jsme jej lehce upgradovali – dostal třetí ultrazvukové číslo a doplnili jeho obsluhu v software a jedeme úspěšně do cíle. A dopadlo to fantasticky – Krüppel kára dojela až do cíle.

Tréninku se zúčastnil i robot Quentin Tarantulino Martina Živného.

Sobotní soutěže se zúčastnili také kluci ze SPŠ Jedovnice a ZŠ Sloup, kteří stavěli a programovali svoje roboty v rámci kroužků robotiky ve škole.

Na místo jsme dorazili tradičně již v pátek, abychom před soutěží vše vyzkoušeli a měli dost času odladit případné nedostatky, které jsou většinou způsobeny místními problémy (třeba napadené listí). Vše ale klaplo na výbornou. Už to vypadá jako pěkná tradice, že náš tým bývá na soutěže perfektně připraven.

V sobotu, při ostrých jízdách nás trochu potrápilo počasí. Ranní deštík nakonec ustal a počasí se umoudřilo. A my jsme jezdili, ladili, jezdili a ladili až se docela dařilo. Posuďte sami…

MístoRobotAutořiKategorieDojezd
1.MonteFilip SychraZŠ (Lego)124
2.VyrabiRadim VybíhalZŠ (Lego)123
1.Quentin TarantulinoMartin ŽivnýSŠ (procesor)293
1.Krüppel káraTomáš Pernica
Tomáš Vybíhal
Open (procesor)670
3.PásolezTomáš PernicaOpen (Lego)50

Napsat komentář